İnşaat Mühendisliği Bölümü, inşaat sektöründe ihtiyaç duyulan mühendisleri yetiştiren, ulusal ve uluslararası alanda kabul gören temel mühendislik dallarından biridir. İnşaat mühendisliği; inşası tasarlanan her türlü yapıların, uygulanabilmesini sağlayan, çevre ile uyumlu yapım şartlarını araştıran, gerekli hesaplamaları, malzeme seçimini ve bilimsel çalışmaları yapan ve uygulayan mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisliği, geniş bir alanı kapsar ve ana bilim dallarından oluşur. Bunlar; Yapı ana bilim dalı, Mekanik ana bilim dalı, Yapı Malzemeleri ana bilim dalı, Hidrolik ana bilim dalı, Geoteknik ana bilim dalı, Ulaştırma ana bilim dalı, Yapı İşletmesi ana bilim dalıdır.

 

İnşaat mühendisi, bu alanlarda tüm faaliyetleri yürütebilecek, bilimsel çalışma ve uygulama yapabilecek donanıma sahip mühendistir. Bölümümüzden mezun olacak öğrencilerimizin sahip olacakları yetenekler; geniş kapsamlı bir teorik ve saha uygulamaları bilgisi, analitik düşünebilme yeteneği, çevresi ile güçlü iletişim kurma yeteneği, matematik zekâ, proje yönetebilme ve problem çözebilme becerisi, yeni ve gelişmiş teknolojileri kullanabilme becerileridir.

 

İnşaat sektörü, çeşitli alt sektörlerden katılımcılarla birlikte ekonominin önemli sektörlerinin başında yer alır. İnşaat endüstrisi, konut, ofis ve ticari binalar, altyapı tesisleri ve endüstriyel tesislerin geliştirilmesi ile diğer kamu tesislerinin inşası ve restorasyonu dahil olmak üzere bir çok alanda ülke kalkınmasında ve istihdamında lokomotif bir rol oynamaktadır.

 

İnşaat mühendisliği programı, teknik bakımda toplumun ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir. Program hedeflerimiz bu kriterler göz önünde bulundurularak sürekli güncellenmektedir. AKÜ inşaat mühendisliği lisans programı, güçlü yeteneklere sahip bilgili ve üretken mühendisler yetiştirmek için tasarlanmıştır. AKÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü 2002 yılında Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulmuş olup 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle öğrenci kabulüne başlamıştır. İnşaat Mühendisliği Bölümü 2022 yılında uluslararası akreditasyon kurumu MÜDEK tarafından akredite edilmiştir. İyi donanımlı ve kapsamlı öğretim ve araştırma laboratuvarları, öğrencilerimizin teorik ve uygulama yeteneklerinin gelişiminde önemli rol oynamaktadır.

 

İnşaat Mühendisliği Bölümünde halen 7 Profesör, 3 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Doktor Öğretim Görevlisi, 2 Doktor Araştırma Görevlisi ve 4 Araştırma Görevlisi olmak üzere 21 öğretim elemanı görev yapmaktadır. İnşaat Mühendisliği Bölümünde bölgesel ve sektöre danışmanlık, Ar-Ge, test ve analiz hizmetleri sunulmaktadır. Bu şekilde İnşaat Mühendisliği Bölümü ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkıda bulunur.

 

Web sayfamız, bölümümüzü öğrencilerimiz ve velileri ile gelecekte bölümümüze katılmak isteyebilecek aday öğrencilere tanıtmak için bir pencere açmaya hazırdır. Mezunlarımız ayrıca AKÜ’de geçirdikleri zamanları hatırlatmakta yardımcı olabilecek herhangi bir bilgi edinmeye davetlidir. Afyon ülkemizin ulaşım ağlarının merkezi konumunda yer alan, termal turizm, tarih ve doğası ile ünlü, yurt ve ev sorunu olmayan, nispeten ekonomik şartlarda yaşanılabilen bir Anadolu şehridir. Genç mühendis adaylarımızı Fakültemizin yeni üyesi olarak görmekten onur duyarız.

 

Prof. Dr. İsmail ZORLUER

Bölüm Başkanı

30 Ekim 2023, Pazartesi 165 kez görüntülendi