Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Bölümümüz öğrencilerine yönelik İnşaat Mühendisliği Kulübü tarafından, “Türkiye’de ve Dünyada Ulaşım Politikaları ve Trafik Güvenliği” konulu konferans düzenlenmiştir.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren İnşaat Mühendisliği Kulübü Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Süleyman GÜCEK, “İnşaat mühendisleri öğrencilerinin verilen eğitimlerin dışında da kendini geliştirebilmesi için ilki bugün başlamak üzere katılım belgeli etkinlikler planlanmıştır. Bu kapsamda belirli periyotlarda alanında uzman hocalarımızı ve sektörün öncülerini sizlerle buluşturmaya devam edeceğiz. Bunların yanı sıra sertifika programları, sosyal ve kültürel faaliyetler ve teknik geziler içeren planlamalar önümüzdeki günlerde hayata geçirilecektir” dedi.

Türkiye’de ve Dünyada “Ulaşım Politikaları ve Trafik Güvenliği” konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Hüseyin AKBULUT,  “Türkiye Dünya üzerindeki konumu nedeniyle ulaşım yollarının kilit noktalarından birinde yer almaktadır. Günümüzde gelir düzeyinin artmasına bağlı olarak yol kalitesi ve ulaşım sistemlerinde gelişmeler yaşanmaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 1,3 milyon kişi trafik kazalarında yaşamını yitiriyor. Bu rakam günde yaklaşık 3 bin 100 kişinin trafik kazalarında öldüğüne tekabül ediyor.

Avrupa birliği içerisindeki ülkelere göre hem aracımız fazla değil hem de ölüm oranımız oldukça fazladır. Trafik kazalarındaki ölüm ve yaralı sayısı Avrupa ortalamasının üzerindedir. Afrika ölümlü trafik kazalarının en çok yaşandığı bölge verilere göre trafik kazalarında ölümlerin en az yaşandığı yer Avrupa, en fazla yaşandığı yer ise Afrika. Dünya genelinde her 100 bin kişinin 17’si trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Bu oran Avrupa’da 9,3 olurken, Afrika’da 27’ye çıkıyor. küresel olarak yol açtığı yıllık zarar 518 milyar doları buluyor.

Dünyadaki araçların yüzde 54’ü düşük ve orta gelirli ülkelerde olmasına rağmen trafik kazalarının yüzde 90’ı bu ülkelerde meydana geliyor. Trafik kazalarında ölümlerin yüzde 49’unu yayalar, motosiklet ve bisiklet kullanıcıları oluşturuyor.

Türkiye genelinde Afyonkarahisar ilimiz ise ölümlü yaralanmalı trafik kazalarının yaşandığı iller arasında 23. sırada, Ege bölgesi illeri arasında ise 6. sırada yer almaktadır.

2020 yılına kadar trafik kazaları sebebiyle ölümleri 1,3 milyondan 600 binlere indirmek WHO tarafından belirlenen Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri arasında yer alıyor.

 

 

 

21 Şubat 2019, Perşembe 311 kez görüntülendi